Veel aanbieders van pakketreizen waarschuwen klanten niet over de financiële risico's bij vakanties naar gebieden waarvoor vanwege corona een oranje-reisadvies geldt, concludeert de Consumentenbond op basis van een steekproef. De organisatie zegt maandag dat de reisorganisaties hun wettelijke zorg- en informatieplicht ontduiken.

Het demissionaire kabinet raadt niet-noodzakelijke reizen naar oranje gebieden af. Dat betekent dat mensen die een reis naar een land met kleurcode oranje hebben geboekt zelf moeten betalen voor eventuele repatriëring of annulering, maar dat is bij veel vakantiegangers niet bekend.

De Consumentenbond onderzocht ANWB Reizen, Corendon, Expedia Travel, KLM Holidays (Airtrade), Prijsvrij, Sunweb, The Travel Club, Tix.nl, TUI en dé VakantieDiscounter. Alleen KLM Holidays wijst klanten actief op het risico van reizen naar een door corona oranje verklaard gebied, aldus de bond.

The Travel Club en TUI laten reizigers weten dat ze hun geld terugkrijgen bij een negatief reisadvies, maar vermelden hierbij niet dat dit alleen geldt als het gebied geel of groen was op het moment van boeken.

Ook veel mis met reisverzekeringen

Ook de aangeboden reisverzekeringen deugen volgens de Consumentenbond niet. Zo adviseren de ANWB, Corendon, Expedia en Sunweb verzekeringen die reizen naar oranje gebieden niet dekken.

Verder is onduidelijk hoe actueel de voorwaarden van de verzekeringen nog zijn. Veel verzekeraars dekken reizen naar oranje gebieden inmiddels wel, aldus de bond.

De Consumentenbond heeft de uitkomsten van de steekproef gedeeld met toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). Ook is reiskoepelorganisatie ANVR verzocht de leden te wijzen op hun verplichtingen.

Sunweb laat weten momenteel geen reizen uit te voeren naar oranje gebieden. Klanten kunnen volgens een woordvoerster wel alvast reizen boeken naar landen die nu op oranje staan, zoals Turkije en Egypte.