Zondag 2 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Liter benzine kost nu al ruim 2,05 euro, diesel meer dan 1,70 euro

De prijs van een liter benzine is inmiddels opgelopen tot meer dan 2,05 euro. Voor een liter diesel is de gemiddelde landelijke adviesprijs 1,71 euro. Dat blijkt maandag uit gegevens van UnitedConsumers, dat de prijzen doorkrijgt van de grote oliemaatschappijen.
Door NU.nl

Minder dan twee weken geleden kwam de adviesprijs voor het eerst ooit uit boven de 2 euro per liter. Sinds mei van dit jaar sneuvelt het ene na het andere record bij de brandstofprijzen.

Dat wordt vooral toegeschreven aan het snelle economische herstel na de coronacrisis. Daardoor lopen de vraag naar olie en de prijzen voor de grondstof voor brandstoffen rap op. Vrijdag noteerde een vat Amerikaanse olie voor het eerst sinds lange tijd weer boven de 80 dollar, eerder gebeurde dat al bij Noordzeeolie.

De oplopende brandstofprijzen zorgen samen met de hogere energieprijzen voor een relatief hoge inflatie. Het ziet ernaar uit dat de stijging van de brandstofprijzen nog wel even doorzet. Zolang de olieprijzen stijgen, zien we dat nog wel terug aan de pomp, denken marktkenners.

De gemiddelde landelijke adviesprijs voor een liter benzine is nu 2,056 euro. Voor diesel is dat 1,712 euro en voor lpg 1,063 euro.

Beeld uit video: Benzineprijs naar recordhoogte, wanneer gaat hij weer zakken?2:32
Afspelen knop

Benzineprijs naar recordhoogte, wanneer gaat hij weer zakken?

Benzineprijs naar recordhoogte, wanneer gaat hij weer zakken?


Lees meer over:

Economie

Aanbevolen artikelen