Vakbond FNV roept pensioenfondsen op om hun beleggingen sneller te vergroenen om zo mee te werken aan het halen van de klimaatdoelen. Daarvoor wil de bond de druk op fondsbesturen gaan opvoeren. Het afbouwen van fossiele beleggingen en het opvoeren van duurzame investeringen is volgens FNV noodzakelijk om de opwarming van de aarde binnen de perken te houden.

FNV sprak zich eerder al uit voor meer groene pensioenbeleggingen, maar wil dit geluid nu nogmaals krachtig laten horen. De bond wil daarbij de eigen invloed in pensioenfondsen maximaal gaan aanwenden. Er zitten namelijk ook vertegenwoordigers van werknemers in de besturen van pensioenfondsen.

"We geven nu een duidelijk signaal af aan alle pensioenfondsen", zegt Willem Noordman, portefeuillehouder Pensioenen in het FNV-bestuur. Als bedrijven niet met een onomkeerbaar plan komen om de klimaatdoelen te halen, vormen zij volgens hem niet langer een goede pensioenbelegging. Noordman vindt daarbij dat rendement geen excuus mag zijn, omdat groene beleggingen steeds beter renderen.

FNV merkt ook dat de eigen leden zich "roeren" over dit onderwerp. Een groep leden biedt vrijdag een manifest aan het vakbondsbestuur aan. Zij willen dat pensioenfondsen voor 2025 hun fossiele beleggingen afbouwen en het vrijgekomen geld investeren in duurzame klimaatoplossingen.