Voor het eerst in 25 jaar staat oud-president Donald Trump niet in de lijst met de vierhonderd rijkste Amerikanen van het tijdschrift Forbes. Met een geschat vermogen van 2,5 miljard dollar (2,2 miljard euro) komt hij 400 miljoen dollar tekort om het tot de lijst te schoppen.

Volgens Forbes is Trump nog steeds zo vermogend als een jaar geleden, maar zijn andere Amerikanen in het afgelopen jaar rijker geworden. Bij de vorige editie stond hij nog op plaats 339.

De oud-president is eigenaar van een groot aantal vastgoedobjecten, waaronder kantoorgebouwen, hotels en resorts. Die zijn sinds de pandemie nauwelijks in waarde gestegen of zelfs in waarde geslonken. Het vermogen van cryptobeleggers en techbedrijven daarentegen groeide tijdens de coronacrisis.

"Als Trump naar een zondebok zoekt, kan hij het best beginnen bij zichzelf", aldus Forbes. "Vijf jaar geleden had hij de gouden kans om zijn fortuin te spreiden. Kort na de verkiezingen in 2016 werd hem namelijk verzocht zijn onroerend goed te verkopen. Dat had hem de kans gegeven om die opbrengst te herinvesteren in brede indexfondsen en als president aan de slag te gaan, zonder de schijn van belangenverstrengeling te wekken."

"Maar Trump besloot om vast te houden aan zijn bezittingen", meldt het tijdschrift. Die keuze heeft de 75-jarige Trump volgens Forbes zo'n 2 miljard dollar gekost. Over het exacte vermogen van Trump kan overigens alleen maar gespeculeerd worden, doordat hij altijd heeft geweigerd om zijn belastingaangiftes openbaar te maken als president.

Nieuwkomer Warren Stephens, een investeringsbankier uit de staat Arkansas, is met 2,9 miljard dollar de hekkensluiter van de lijst. Amazon-oprichter Jeff Bezos is net als een jaar eerder de rijkste Amerikaan. Het tijdschrift schat Bezos' vermogen op 177 miljard dollar. Na hem volgen Tesla-CEO Elon Musk (151 miljard dollar), Facebook-topman Mark Zuckerberg (134 miljard dollar) en Microsoft-oprichter Bill Gates (134 miljard dollar).

Hoe Trump als president van rel naar rel ging
300
Hoe Trump als president van rel naar rel ging