De handelsprijzen van gas hebben nieuwe records bereikt. Zo steeg de prijs van gas op het Nederlandse handelsplatform TTF dinsdag naar 114 euro per megawattuur, zevenmaal zo hoog als een jaar geleden. Consumenten die binnenkort een nieuw energiecontract moeten afsluiten, gaan voor hun gas en stroom waarschijnlijk nog meer betalen.

Naast de prijzen op het eerdergenoemde Nederlandse platform, stegen ook de prijzen in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland naar recordhoogtes. Dit terwijl de energieprijzen de laatste tijd toch al flink de hoogte in waren gegaan. Zo verhoogden diverse leveranciers op 1 oktober hun prijzen voor consumenten met honderden euro's per jaar.

Voor degenen die een nieuw contract moeten afsluiten is dat slecht nieuws. Volgens energiespecialist Martien Visser van de Hanzehogeschool in Groningen gaan huishoudens snel merken dat de prijzen van energie nog verder oplopen.

"Dat de handelsprijzen hoog zijn, betekent dat energieleveranciers hun gas voor die hoge prijzen moeten inkopen. En dat zullen ze waarschijnlijk al morgen of overmorgen doorberekenen in hun tarieven voor de consument", legt Visser uit. Ook voor stroom gaan huishoudens meer betalen. Bij de productie van elektriciteit wordt namelijk vaak gas gebruikt.

De hogere prijzen gelden alleen voor huishoudens die ook daadwerkelijk op korte termijn een nieuw contract moeten afsluiten. Wie nog een doorlopend contract heeft, merkt er op dit moment weinig van.

Verscheidene oorzaken voor tekorten

Dat de gasprijzen zo hoog zijn, komt vooral doordat er flinke tekorten zijn. De gasvoorraden in Europa zijn zelfs lager dan ze in ruim tien jaar zijn geweest, schrijft nieuwsdienst Bloomberg.

De tekorten en de hoge prijzen hebben diverse oorzaken. Allereerst leeft de economie op, nu lockdowns in veel landen zijn versoepeld. Dit zorgt voor meer vraag naar energie. Daarnaast is afgelopen voorjaar veel gas verstookt vanwege de lage temperaturen in Nederland. Daardoor zijn de huidige gasvoorraden klein.

Verder gaat momenteel veel gas naar Azië, omdat landen daar bereid zijn meer te betalen dan in Europa. Ook speelt mee dat energiebedrijven in Europa minder gas produceren. Zo pompen we in Nederland bijvoorbeeld minder Gronings gas op. Verder is er minder stroom geproduceerd op basis van windenergie, doordat het de afgelopen tijd minder hard waaide. In plaats daarvan is gas gebruikt om elektriciteit te produceren.

Verdere stijging hangt af van het weer

Dit alles zorgt dat de prijzen voor gas ongekend hoog zijn. Daarnaast kan het zorgen voor extra inflatie, doordat de prijzen van goederen oplopen. Voor de productie daarvan is vaak ook energie nodig.

Of de prijzen van gas en elektriciteit in Nederland verder stijgen, hangt volgens Visser vooral af van het weer. Als het de komende tijd koud wordt, is meer energie nodig. Daardoor neemt de vraag naar gas toe, waardoor prijzen verder stijgen. Als het in ons land relatief warm blijft, is de vraag naar gas kleiner.