Facebook-topman Mark Zuckerberg heeft maandag in enkele uren tijd voor bijna 7 miljard dollar (zo'n 6 miljard euro) aan vermogen verloren op de beurs in New York. Een urenlange wereldwijde storing bij Facebook en ander negatief nieuws zorgden ervoor dat aandelen van het socialemediabedrijf ongeveer 5 procent in waarde kelderden.

Door de koersdaling zakte het vermogen van Zuckerberg naar 121 miljard dollar. Daardoor kwam hij weer onder Microsoft-oprichter Bill Gates te staan op de vijfde plaats van de rijkenlijst, meldt het Amerikaanse persbureau Bloomberg.

De laatste tijd zijn techbedrijven sowieso uit de gratie op Wall Street. Sinds medio september zou Zuckerberg al zo'n 19 miljard dollar hebben kwijtgespeeld.

Niet alleen Facebook lag er maandag urenlang wereldwijd uit door een storing, maar ook diensten als Instagram en WhatsApp waren niet beschikbaar. Facebook kan nog niet zeggen wat er aan de hand was.

Veiligheidsexperts zeiden tegen persbureau Reuters dat de storing mogelijk door een interne fout bij Facebook was veroorzaakt. Sabotage van binnenuit sluiten zij niet uit, maar een hack van buitenaf wordt onwaarschijnlijk geacht.

Negatieve aandacht door klokkenluider

Facebook zag zich afgelopen weekend bovendien genoodzaakt om zich te verweren tegen beweringen dat het netwerk bijdroeg aan de bestorming van het Capitool in Washington op 6 januari. Dat zou volgens Facebook "belachelijk" zijn, liet een bestuurder van het concern weten, vooruitlopend op het optreden van een klokkenluider.

Die klokkenluider heeft zich inmiddels bekendgemaakt als Frances Haugen, een oud-medewerker van Facebook. Zij zal dinsdag ook voor een deelcommissie van de Senaat getuigen over een onderzoek dat Facebook deed naar de effecten van Instagram op de mentale gezondheid van jonge gebruikers.