De internationale brancheorganisatie van de luchtvaart IATA verwacht voor de jaren 2020 tot 2022 een totaal verlies van 201 miljard dollar (172,8 miljard euro). De organisatie denkt tegelijkertijd wel dat het aantal passagiers in 2022 weer oploopt tot 13 procent meer dan voor de coronacrisis.

Volgens IATA boekte de luchtvaart in 2020 een verlies van 137,7 miljard dollar. Dit jaar komt daar nog eens 51,8 miljard bij en volgend jaar zou het verlies 11,6 miljard bedragen.

"Het verlies wordt dit jaar beperkt tot 52 miljard dollar doordat luchtvaartmaatschappijen in het afgelopen jaar heel veel besparingen hebben doorgevoerd", zegt IATA-directeur Willie Walsh. "Het dieptepunt van de crisis ligt nu achter ons. Hoewel er nog forse obstakels zijn, komt het pad naar herstel wel in zicht."

De branchevereniging ziet het aantal reizigers dit jaar tot 2,3 miljard stijgen en volgend jaar tot 3,4 miljard. Dat laatste aantal is ongeveer gelijk aan het niveau van 2014. Het is wel nog altijd fors kleiner dan het aantal van twee jaar geleden, toen de luchtvaart maar liefst 4,5 miljard reizigers vervoerde.

Vooral de binnenlandse markten doen het op dit moment alweer goed. Buitenlandse reizen blijven wat in het slop door de verschillende reisrestricties die overheden opleggen.

'Steunmaatregelen kunnen nog een tijd nodig zijn'

IATA maakt zich wel zorgen over de schuldenberg die luchtvaartmaatschappijen hebben opgebouwd. "Ongeveer 110 miljard dollar van de overheidssteun die maatschappijen ontvangen hebben moet worden terugbetaald en daarbovenop zijn heel wat bedrijven leningen aangegaan. We hoeven geen cadeautjes, maar maatregelen om de loonbetaling te ondersteunen kunnen nog een tijd nodig zijn", klinkt het.

De luchtvaartindustrie was voor de coronacrisis goed voor 11,3 miljoen banen. Een hoop daarvan zijn intussen verdwenen door besparingsmaatregelen. Zo zette KLM vijfduizend mensen op straat en ontsloeg Ryanair drieduizend personeelsleden.