De Britse regering heeft voorstellen geformuleerd om de afspraken tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie rond de Noord-Ierse grens te herschrijven of zelfs volledig af te schaffen. Dat zegt Brexit-minister David Frost maandag. Het zogenoemde Noord-Ierse protocol leidt al sinds de Brexit tot wrevel.

The Telegraph schreef eerder op maandag al dat Frost plannen heeft om de deal te herschrijven, volgens The Times zou hij hem helemaal willen afschaffen. Aan het einde van de maand beslist de regering wat het uiteindelijk wordt.

Maandag gaf Frost zelf uitleg bij de nieuwsberichten. "Als we het niet snel eens worden over een oplossing, zullen we artikel 16 moeten activeren", zei hij in Manchester.

Daarmee doelt Frost op artikel 16 uit het Brexit-verdrag, waarin staat dat in uitzonderlijke omstandigheden één partij alle afspraken op de schop kan nemen. "Dat zal uiteindelijk waarschijnlijk de beste optie zijn om ons land, onze mensen en onze integriteit te beschermen."

De activering van artikel 16 dreigt wel voor een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland te zorgen. Als dat gebeurt, kan de Britse regering zich de woede van de Ieren op de hals te halen.

In 1998 afgesproken dat er geen harde grens komt

De Noord-Ierse grens is al sinds het Brexit-akkoord een doorn in het oog van zowel de EU als het VK. In 1998 werd in het zogenoemde Goedevrijdagakkoord afgesproken dat er geen fysieke grens tussen Ierland en Noord-Ierland zou komen. Bij de Brexit-onderhandelingen is lang gediscussieerd over de status van Noord-Ierland, maar uiteindelijk besliste de Britse premier Boris Johnson om er een soort schemerzone van te maken. Noord-Ierland is geen lid van de EU, maar is wel onderdeel van de Europese douane-unie, waardoor het land aan Europese regels moet voldoen wat betreft voedselveiligheid en dergelijke.

Dat levert problemen op voor onder meer Noord-Ierse filialen van Britse supermarkten. De bedrijven moeten een hoop administratie aanleveren om aan de eisen te voldoen en de supermarkten te kunnen bevoorraden.

De discussie over het Noord-Ierse probleem loopt al maandenlang hoog op en leidde al meermaals tot rellen op het Ierse eiland. Het is al de tweede keer dat de Britten het protocol proberen te herschrijven. Vorige keer weigerde de EU in de voorstellen mee te gaan.