Voordat hij minister van Financiën werd, investeerde CDA-leider Wopke Hoekstra jarenlang geld in een brievenbusfirma op de Britse Maagdeneilanden. Sommige topmensen in de bankenwereld doen dit nog steeds. De constructie is niet verboden, maar wel omstreden.

Dat melden de kranten Het Financieele Dagblad en Trouw zondag samen met onderzoeksplatform Investico op basis van gelekte documenten genaamd de Pandora Papers.

Naast Hoekstra zijn drie Nederlandse commissarissen van grote banken, onder wie president-commissaris Tom de Swaan van ABN AMRO, actief als beleggers in het belastingparadijs. De Swaan werd in juli 2018 door Hoekstra benoemd bij de bank.

Ook oud-zakenbankier Wilco Jiskoot en Alexandra Schaapveld, commissaris bij Société Générale en tot voor kort ook bij ontwikkelingsbank FMO, zouden deel uitmaken van de beleggingsclub. Hoewel de privébeleggingen zijn toegestaan, vinden de bankenwereld en het kabinet, die al jarenlang strijden tegen brievenbusfirma's, de investeringen niet wenselijk.

Hoekstra kocht zijn aandeel in 2009 en verkocht het voordat hij in 2017 minister werd. Hij was op dat moment nog wel lid van de Eerste Kamer. Aan Trouw en het FD laat Hoekstra weten dat hij zijn belang in de brievenbusfirma altijd heeft gemeld bij de Belastingdienst. Ook zegt hij zich wel altijd aan alle regels te hebben gehouden, en dat hij nooit winst heeft overgehouden aan de investering.

Hoekstra zou geld hebben gedoneerd

Hoekstra wist naar eigen zeggen niet dat een bedrijf waar hij twaalf jaar geleden in investeerde, gevestigd was op de Britse Maagdeneilanden. Op Twitter zegt hij dat het een investering van 26.500 euro betrof, in een "start-up voor ecotoerisme in Afrika van een vriend". De aandelen verkocht hij voordat hij minister werd.

Volgens de bewindsman was zijn investering toen hij er afstand van deed 4.800 euro meer waard geworden, maar doneerde hij dat geld aan "een Nederlands goed doel ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek naar kanker".

De Pandora Papers zijn in handen van een grote groep internationale journalisten genaamd het International Consortium of Investigative Journalism (ICIJ). Trouw, FD en Investico maken hier deel van uit. De onthullingen zijn te vergelijken met de Panama Papers van een aantal jaren geleden.

De Britse Maagdeneilanden vormen één van de grootste belastingparadijzen ter wereld. Onthullingen laten al sinds 2013 zien hoe het land corruptie en fraude helpt verhullen.