Webwinkel Coolblue wil deze maand een beursgang maken in Amsterdam. Daarbij geeft het bedrijf nieuwe aandelen uit. Ook bestaande aandeelhouders verkopen stukken. Met de opbrengst van de aandelenverkoop wil Coolblue verdere groei financieren. Het is de bedoeling dat met de uitgifte van nieuwe aandelen 150 miljoen euro wordt opgehaald.

Ook moet de beursnotering de naamsbekendheid vergroten en helpen met het aantrekken van personeel. Na de beursgang moet 20 tot 30 procent van de aandelen van Coolblue verhandelbaar zijn op de beurs.

Het bedrijf maakte in februari van dit jaar al bekend een beursgang te overwegen. Of die stap daadwerkelijk zou worden gezet, hing onder meer af van hoe de aandelenmarkten zich zouden ontwikkelen. Die ontwikkelen zich goed, getuige de recordstand van de AEX. Vorige maand passeerde de Amsterdamse beursgraadmeter voor het eerst de grens van 800 punten.

Coolblue is voor 49 procent in handen van investeerder HAL. Topman en medeoprichter Pieter Zwart bezit ongeveer 50 procent van de aandelen. Ook financieel directeur Daphne Smit heeft aandelen. HAL, Zwart en Smit gaan nu stukken verkopen.

De webwinkel is opgericht in 1999. Naast Nederland is het bedrijf actief in België en Duitsland. Vorig jaar had Coolblue een omzet van 2 miljard euro en een winst voor belasting van 114 miljoen euro. In de eerste helft van dit jaar kwam er bij het bedrijf 1,2 miljard euro binnen.

De webwinkel is ook actief met de levering van energie aan huishoudens en wil laadpalen voor elektrische auto's gaan leveren, zei Zwart. De exacte waardering van Coolblue wordt later bepaald.