Holland Casino en de Nederlandse Loterij, het bedrijf achter TOTO, krijgen een vergunning om vanaf vrijdag online kansspelen aan te bieden, melden beide bedrijven woensdag. Ook acht andere ondernemingen mogen vanaf 1 oktober gokken op het web legaal aanbieden. Dat zijn FPO Nederland, NSUS, Play North, Tombola, Hillside, Bingoal, Betent (Betcity) en LiveScore.

Vrijdag gaat de online gokmarkt open. Vanaf dan mogen tien bedrijven in Nederland legaal online gokken aanbieden. Veel bedrijven doen dat nu ook al, maar dat is niet toegestaan.

Door vergunningen te verlenen en daaraan hoge eisen te stellen, hopen de politiek en toezichthouder Kansspelautoriteit meer grip te krijgen op de online gokmarkt. Bedrijven die een vergunning hebben gekregen, moeten voldoen aan strenge eisen op het gebied van onder meer witwassen en het voorkomen van gokverslaving.

Nu zijn er online ook nog malafide bedrijven actief, die bijvoorbeeld niet alle winst uitkeren die een speler heeft gewonnen. Ook doen niet alle aanbieders genoeg om gokverslaving te voorkomen.

Niet alle bedrijven die een aanvraag voor een vergunning hebben gedaan, hebben deze ook gekregen van de Kansspelautoriteit. Van de 29 aanbieders die een aanvraag deden, voldoen er dus 19 vooralsnog niet aan de gestelde eisen.

Online gokken is in Nederland zeer populair. Honderdduizenden Nederlanders wagen online een gokje. Daar gaan honderden miljoenen euro's per jaar in om.