De kroonprins van Saoedi-Arabië, Mohammed Bin Salman, wil omgerekend ruim 11 miljard euro steken in de ontwikkeling van de Aseer-regio aan de Rode Zee tot een toeristisch centrum. De bedoeling is dat de regio tegen 2030 zo'n tien miljoen bezoekers trekt.

Het doel is om toeristische attracties in het bergachtige gebied te ontwikkelen. Ook moeten de diensten en infrastructuur, waaronder gezondheidszorg en vervoer, worden verbeterd, aldus het Saoedische staatspersbureau SPA.

Het land in het Midden-Oosten, dat in september 2019 zijn deuren opende voor buitenlandse toeristen via een nieuwe visumregeling, wil economisch minder afhankelijk worden van olie. Het toerisme zou tegen 2030 goed moeten zijn voor 10 procent van het bruto binnenlands product.

Door de coronacrisis werd de opkomende toeristische sector hard getroffen. Het land probeerde Saoedi's die normaal hun geld in het buitenland uitgeven, te verleiden het binnenlandse toerisme te spekken.

In februari werd nog een plan gelanceerd om 2.700 hotelkamers, 1.300 wooneenheden en 30 commerciële en amusementsattracties in Aseer te bouwen. Daarmee is een bedrag van omgerekend 2,5 miljard euro gemoeid. Het geld voor die investering komt van het Saoedische staatsinvesteringsfonds.