De Europese Centrale Bank (ECB) laat zich niet van de wijs brengen door de snel oplopende inflatie en wil de coronasteunmaatregelen niet te snel afbouwen. ECB-voorzitter Christine Lagarde volhardt erin dat de inflatiepiek tijdelijk is.

De inflatie in de landen die de euro als betaalmiddel hebben ligt nu op 3 procent, terwijl 2 procent het streefniveau is. De verwachting is wel dat de prijzen eerst nog verder zullen oplopen voordat de situatie normaliseert.

De ECB draait met het vaststellen van de rente voor een groot deel aan de inflatieknoppen. Die rente wordt al geruime tijd laag gehouden om de economie aan te jagen. Maar de hogere inflatie dreigt nu de economische groei juist te beperken.

De oplopende prijzen zorgen ervoor dat bedrijven de kosten doorberekenen. Consumenten aarzelen op hun beurt om geld uit te geven. De ECB gaat uit van een inflatie van 1,5 procent in 2023.

Lagarde: Inflatie neemt af als effecten pandemie voorbij zijn

Volgens Lagarde, die sprak op het ECB-forum in Portugal, is de belangrijkste uitdaging nu om niet overdreven te reageren op de prijsstijgingen. Die zullen volgens haar geen invloed hebben op de middellange termijn.

"Zodra deze pandemie-effecten voorbij zijn, verwachten we dat de inflatie zal afnemen", zei ze. Lagarde stelde dat de helft van de totale inflatie momenteel te wijten is aan de oplopende energieprijzen.

Het herstel van de Europese economie heeft de laatste tijd al aan kracht verloren door problemen in de toeleveringsketen en een vertraging in de dienstensector door de invoering van zwaardere maatregelen na een aanvankelijke opleving van het coronavirus.