De branchevereniging voor de Britse detailhandel wil dat de overheid buitenlandse vrachtwagenchauffeurs nog meer werkvisa gaat verstrekken om zo het nijpende tekort aan truckers weg te werken. Premier Boris Johnson maakte afgelopen weekend bekend ruim vijfduizend tijdelijke werkvergunningen te verstrekken.

Volgens winkelbranchevereniging British Retail Consortium (BRC) zijn is dat echter niet genoeg. De organisatie waarschuwt voor leveringsproblemen in de aanloop naar de feestdagen en "teleurstelling voor miljoenen Britse huishoudens", omdat producten niet voorhanden zijn. Voor alle sectoren in de detailhandel zijn extra chauffeurs nodig, aldus de BRC.

Bovendien zal het vele maanden gaan duren voordat er genoeg Britse chauffeurs zijn opgeleid om het tekort op te vangen, denkt de organisatie. Daarom zouden ook de looptijden van die visa moeten worden verlengd. Die lopen nu tot Kerstavond.

Het Britse leger is inmiddels in paraatheid gebracht om te helpen met de brandstofcrisis in het Verenigd Koninkrijk. Bij tankstations is een tekort aan benzine en diesel ontstaan doordat er te weinig vrachtwagenchauffeurs zijn om ze te bevoorraden. De problemen worden verergerd door Britten die massaal naar de pomp rijden om brandstof in te slaan.

Britten worden nu opgeroepen om zorg- en onderwijspersoneel voorrang te geven bij het tanken, zodat hun werkzaamheden niet worden verstoord door het lange wachten bij pompstations.