De prijs van een vat Brentolie is dinsdag gestegen tot meer dan 80 dollar (ruim 68 euro), het hoogste niveau sinds oktober 2018. De olieprijzen lopen al enige tijd op door de sterke vraag vanwege het economisch herstel. Ook kan het aanbod op de oliemarkt steeds verder onder druk komen te staan, omdat er minder wordt geïnvesteerd in projecten voor fossiele brandstof.

De prijs van een vat Brentolie (159 liter), de maatstaf voor olie uit het Midden-Oosten, Afrika en Europa, steeg tijdens de beurshandel in Azië met 1 procent tot 80,33 dollar. De prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie (West Texas Intermediate) klom met 1,1 procent naar 76,25 dollar per vat.

De stijgende olieprijzen gaan hand in hand met de sterk opgelopen gasprijzen. In Europa hebben de gasprijzen nieuwe recordniveaus bereikt en in het Verenigd Koninkrijk zijn er zelfs zorgen over tekorten aan gas nu het winterseizoen eraan komt.

Kenners denken dat de olieprijzen nog verder kunnen gaan stijgen. Oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland zijn de productie geleidelijk aan het verhogen. De landen hadden de olieproductie eerder vanwege de coronacrisis nog scherp verlaagd om zo de prijzen te stutten.

Zakenbank Goldman Sachs denkt echter dat de productieverhogingen door de OPEC+, zoals die alliantie wordt genoemd, de komende tijd niet voldoende zullen zijn om de groeiende vraag bij te houden. De OPEC komt later op de dag met een rapport over de verwachtingen voor de wereldwijde olievraag.