Consumenten doen er verstandig aan cadeautjes voor Sinterklaas en Kerst op tijd in te slaan vanwege problemen in de toelevering. Speelgoedwinkels verwachten voor de aankomende feestdagen geen echte tekorten, maar wijzen wel op langere levertijden. Dat zeggen niet alleen speelgoedverkopers als Intertoys en Lobbes.nl, maar ook webwinkels Amazon en bol.com na een rondgang.

Intertoys-topman Eddy Assies wijst op problemen die er al zijn: "Het is niet te zeggen dat er helemaal geen probleem is, want je ziet dat de aanvoer niet stabiel is." Alles komt gefragmenteerd de 215 winkels van Intertoys binnen, zegt hij. De magazijnen zitten volgens hem tjokvol.

Assies merkt ook dat klanten eerder cadeautjes inslaan, "omdat ze onrustig zijn". Dat geldt ook voor duurdere producten, zoals de PlayStation. "Die run daarop is normaal pas aan het einde van het jaar."

Online speelgoedspecialist Lobbes.nl, die ook aan scholen en kinderdagverblijven levert, voorziet vanwege grote voorraden geen problemen. Wel hoort het bedrijf van leveranciers dat artikelen later kunnen binnenkomen en duurder kunnen worden. "Het is nog lastig om in te schatten wat dit voor de toekomst betekent, maar als de problemen aanhouden, zullen onze leveranciers ook moeten schakelen", zegt manager bedrijfsvoering Berry de Snoo.

'Voor de Sint en Kerstman wordt het een eindsprint'

Action zegt dat een deel van het speelgoedassortiment pas in november in de winkels ligt. Klanten die gewend zijn hun cadeaus vroeg in te slaan, zullen dit volgens de keten gaan merken. Action verwacht hierdoor een "minimale impact" op de prijzen van speelgoed. "Voor de Sint en Kerstman wordt het dit jaar een eindsprint", zegt een woordvoerder.

Hoewel bol.com merkt dat een deel van het assortiment een langere levertijd heeft, verwacht de webwinkel geen klachten van klanten. Bol.com verkoopt 40 procent van het assortiment zelf, de rest wordt via partners aangeboden.

Amazon houdt er rekening mee dat sommige producten in de aanloop naar de feestdagen niet voorradig zijn, maar denkt genoeg alternatieven te kunnen bieden. Evengoed zegt het bedrijf dat het nooit kwaad kan als consumenten nu al cadeaus voor de feestdagen inslaan. Datzelfde adviseert De Snoo van Lobbes.nl.

De door de pandemie ontstane problemen in de logistieke keten zullen ook volgend jaar nog spelen, zei UPS-topman Scott Price onlangs.