Een Canadese rechter heeft de uitleveringszaak tegen Huawei-bestuurder Meng Wanzhou vrijdag officieel gestaakt. Daardoor kan zij, na bijna drie jaar huisarrest te hebben gehad in Vancouver, terugkeren naar China. De Canadese premier Justin Trudeau maakte bekend dat China op zijn beurt enkele uren later twee Canadese gevangenen heeft vrijgelaten.

Het gaat om Michael Kovrig en Michael Spavor. Laatstgenoemde werd in augustus nog tot elf jaar cel veroordeeld wegens spionage. Kovrig en Spavor zaten sinds december 2018, kort na de aanhouding van Meng, vast in China.

Hoewel China nooit officieel heeft toegegeven dat de aanhoudingen van Spavor en Kovrig verband hielden met die van Meng, werd verondersteld dat het een vergeldingsactie van Peking was. De bijna gelijktijdige vrijlating van Meng, Spavor en Kovrig lijkt dat beeld te bevestigen. De arrestatie van Meng zette de verhoudingen tussen China en Canada onder druk.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie had om de uitlevering van Meng gevraagd, maar heeft een deal met haar gesloten, werd eerder op vrijdag bekend. Daarmee kwamen de fraude- en samenzweringaanklachten tegen de Huawei-topvrouw te vervallen.

De deal is een zogeheten overeenkomst voor uitgestelde vervolging, een alternatief voor berechting. Een officier van justitie stemt er dan mee in niet te vervolgen als de beklaagde toezegt aan bepaalde eisen te voldoen. De overheid heeft dan effectief wel een aanklacht ingediend tegen een verdachte, maar doet daar dan niets mee.

VS verdacht Meng ervan zaken te doen met Iran

Meng, de dochter van Huawei-oprichter Ren Zhengfei, werd in 2018 gearresteerd in Canada. De Verenigde Staten verdachten haar ervan te hebben gelogen over handelscontacten met een Iraans bedrijf waartegen Amerikaanse sancties zijn ingesteld. Zo zou ze de bank HSBC hierover hebben misleid.

In afwachting van een eventuele uitlevering aan de VS moest Meng in Vancouver blijven. Vrijdag sprak ze buiten het gerechtsgebouw onder meer haar dank aan de Chinese ambassade in Canada uit wegens haar "constante steun".

"De afgelopen drie jaar is mijn leven op zijn kop gezet", zei de financiële topvrouw van Huawei. "Het was een ontwrichtende tijd voor mij als moeder, echtgenote en bedrijfsleider. Maar ik geloof dat achter de wolken de zon schijnt. Het was een ervaring van onschatbare waarde." Ze vertrok vrijdag meteen naar China.