Het Franse modemerk Saint Laurent stopt vanaf volgend jaar met het gebruik van bont in zijn collecties, meldt moederbedrijf Kering. Ook het luxemerk Brioni stopt met bont. Alle merken van het concern, waaronder ook Gucci en Balenciaga, zijn binnenkort bontvrij.

De topman van Kering, François-Henri Pinault, vindt dat "de wereld is veranderd, inclusief onze klanten". Hij zegt dat het luxebedrijf zich daarom aanpast. Ook is het bedrijf zich naar eigen zeggen bewust van de voorbeeldfunctie en invloed op modetrends die het heeft.

Gucci stopte in 2018 als eerste van de groep met het gebruik van bont in de collecties. Een groot aantal andere luxemerken, waaronder Chanel, Armani, Burberry, Prada en Versace, gebruikt ook geen bont meer.

Confectiemerken volgen ook. Zo stopt het merk Canada Goose, bekend van zijn ganzendonsjassen, eind volgend jaar met bont.

Dierenorganisatie PETA oefent al tijden grote druk uit op de mode-industrie vanwege onder meer het gebruik van bont. Nog niet ieder merk is zover. Luxeconcern LVMH zegt dat het zijn merken "de mogelijkheid wil blijven bieden om bont te gebruiken voor klanten die het willen dragen, waarbij de productie zo verantwoord mogelijk is".