De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM moet 24 van de 46 vluchten naar Italië schrappen door een aangekondigde staking van het grondpersoneel bij de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia, meldt een woordvoerder van KLM vrijdag aan NU.nl. Het gaat om vluchten naar onder andere Genua, Bologna en Rome.

Niet alle vluchten naar Italië worden volledig geschrapt, maar de staking leidt wel tot forse hinder. Zo vliegt er bijvoorbeeld vrijdagochtend nog een vliegtuig van Bologna naar Amsterdam en vliegt er 's avonds een terug, maar de vier vluchten daartussenin worden geannuleerd. Drie vluchten naar Rome gaan niet door. Zo goed als alle vluchten naar bestemmingen als Genua, Milaan, Venetië en Florence worden geschrapt.

22 vluchten worden dus nog wel uitgevoerd, maar afhankelijk van de bestemming kan daar ook wat vertraging op zitten, zegt de woordvoerder. De afhandeling op de Italiaanse luchthavens is beperkter door de staking. Daarom laat KLM vrijdag ook geen cargovluchten opstijgen.

Het personeel van Alitalia legt vrijdag het werk neer uit protest tegen een ontslagronde. Er moeten binnenkort 7.200 van de 10.000 werknemers verdwijnen bij het bedrijf dat eigenlijk al failliet is, maar overeind wordt gehouden door de Italiaanse overheid. Italië trekt 3 miljard euro uit voor de redding van het bedrijf, dat binnenkort ook van naam verandert: vanaf 15 oktober maakt de groep een doorstart onder de naam Italia Trasporto Aero (ITA).