In de universitaire ziekenhuizen van Amsterdam (VUmc en AMC), Leiden, Utrecht, Groningen, Rotterdam en Maastricht worden dinsdag op een aantal afdelingen zondagdiensten gedraaid, melden vakbonden FNV en CNV donderdag. Dit betekent dat op die afdelingen alleen patiënten met acute problemen worden behandeld en alle planbare zorg vervalt. Alleen het Radboudumc in Nijmegen doet niet mee aan de staking. De stakers vragen een beter salaris en een lagere werkdruk.

Volgens FNV is het de grootste staking in academische ziekenhuizen ooit. De vakbonden noemen geen exacte aantallen, maar hebben het over "duizenden medewerkers". Volgens werkgeversorganisatie NFU gaat het echter maar om een beperkt aantal afdelingen.

Heel wat afdelingen, zoals radiologie, de operatiekamers, laboratoria en verpleegafdelingen, zijn dinsdag gesloten. Ook andere afdelingen moeten volgens de vakbonden mogelijk afspraken afzeggen, omdat ze afhankelijk zijn van de gesloten afdelingen. Spoedeisende hulp, intensive care (ic), oncologie en hartbewaking blijven beschikbaar.

Het personeel van de ziekenhuizen is niet te spreken over een loonvoorstel van NFU in het kader van cao-onderhandelingen. De NFU stelt voor de lonen dit jaar niet te verhogen en biedt 1 procent plus een eenmalige bonus van 750 euro bruto voor de komende drie jaar aan.

De leden van FNV en CNV eisen een loonsverhoging van 3 procent per jaar en een extra toeslag als ze kort van tevoren worden opgeroepen.