De Chinese regering heeft lokale overheden gewaarschuwd voor "de mogelijke storm" als het financieel geplaagde vastgoedconcern China Evergrande Group failliet zou gaan. Dat zeggen bronnen donderdag tegen The Wall Street Journal (WSJ).

Ze worden vooral verzocht protesten in bedwang te houden en pas gronden over te kopen nadat Evergrande over de kop is gegaan.

Dat duidt erop dat Peking niet veel zin heeft om in te grijpen bij Evergrande en het met schulden overladen concern toch nog overeind te houden. Lokale overheden praten nu met overheidsbedrijven en private vastgoedinvesteerders over de eventuele overname van bouwprojecten van Evergrande.

Daarnaast hebben financiële toezichthouders het bedrijf in een reeks instructies gevraagd zich te concentreren op de verkoop van nog niet voltooide projecten en de terugbetaling van investeerders. Ze vragen Evergrande ook om te voorkomen dat het in gebreke blijft met betalingen en proactief moet communiceren met schuldeisers.

De dreiging van een faillissement van Evergrande, dat gebukt gaat onder een schuldenlast van omgerekend 260 miljard euro, houdt wereldwijd investeerders in de ban. Toenemende zorgen over het concern leiden tot een uitverkoop op de Aziatische markten en onderstrepen hoe de crisis zich uitbreidt naar andere activa.

Beleggers zetten zich schrap voor een cruciale betalingstermijn op donderdag. Het bedrijf moet 83,5 miljoen dollar (ruim 71 miljoen euro) aan rente betalen op een obligatie van 2 miljard dollar. Een week later is de volgende betalingsdeadline.

Blijft het concern in gebreke, dan kan dat de grootste schuldherstructurering in de geschiedenis van China veroorzaken. Het zou ook de zwaarste klap tot nu toe betekenen op een markt die internationale vermogensbeheerders wist te verleiden met lucratieve rendementen. Dat gebeurde op het moment dat de wereldwijde obligatierente op een historisch dieptepunt stond.