Filmster en activist Leonardo DiCaprio investeert in een Nederlandse producent van kweekvlees. Dat maakt het Limburgse Mosa Meat woensdag bekend.

Het bedrijf uit Maastricht richt zich op het produceren van rundvlees dat in een laboratorium is ontwikkeld. Voor de duidelijkheid: het gaat om echt vlees, niet om vleesvervangers. Deze manier van produceren is minder vervuilend en beter voor het milieu dan reguliere veeteelt. Ook is er minder water en land voor nodig.

Dat is een belangrijke reden voor milieuactivist DiCaprio om erin te investeren. "Een van de beste manieren om de klimaatcrisis te bestrijden, is om ons mondiale voedselsysteem fundamenteel te veranderen", zegt de filmster. "Ik ben vereerd om me als adviseur en investeerder bij Mosa Meat te voegen." Hoeveel geld de Oscarwinnaar in het Nederlandse bedrijf steekt, is niet bekendgemaakt.

DiCaprio maakt zich al langer hard voor de strijd tegen klimaatverandering. Het houden en slachten van koeien, varkens en andere dieren voor vlees is een belangrijke bron van broeikasgassen. Door daar verandering in te brengen kan klimaatwinst worden geboekt, verwacht de acteur.

Het in 2016 opgerichte Mosa Meat is een spin-off van de Universiteit Maastricht. Het bedrijf maakt rundvlees met slechts enkele dierlijke cellen, die vervolgens gevoed worden om er vlees mee te laten groeien. Onderzoeker Mark Post, medeoprichter van het bedrijf, haalde acht jaar geleden de wereldpers met de presentatie van 's werelds eerste gekweekte hamburger. Die kostte destijds nog wel 250.000 euro om te maken. Het doel is nu om kweekburgers betaalbaar te maken voor de consument.

Mosa Meat heeft in verschillende investeringsrondes omgerekend zo'n 82 miljoen euro opgehaald. Andere bekende investeerders zijn onder meer topman Jitse Groen van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway en de producent van vis- en veevoer Nutreco.

Burger uit een lab? Zo wordt kweekvlees gemaakt
109
Burger uit een lab? Zo wordt kweekvlees gemaakt