De Britse regering heeft met de Amerikaanse kunstmestfabrikant CF Industries een deal over de hervatting van de productie in het Verenigd Koninkrijk gesloten, meldt persbureau Bloomberg dinsdag op basis van ingewijden. Met de deal moeten dreigende problemen, zoals lege schappen door een tekort aan CO2, worden opgevangen.

CF kondigde vorige week aan twee Britse fabrieken stil te leggen vanwege de hoge gasprijs in Europa. Het maken van kunstmest is erg energie-intensief en het bedrijf had dus veel last van de stijging van de gasprijs. Door de tijdelijke sluiting van de fabrieken viel de productie van CO2 ook snel terug.

CO2 wordt onder meer wordt gebruikt om kippen en varkens te bedwelmen voor de slacht. En bij het vacuüm verpakken van vlees zorgt koolstofdioxide voor een langere houdbaarheid. Vleesverwerkende bedrijven hadden al gewaarschuwd dat er tekorten aan kip en varkensvlees konden ontstaan. Verder is CO2 ook nodig voor het produceren van droogijs, wat voor online supermarkt Ocado al een reden was om geen bevroren producten meer te verkopen.

Daarnaast gebruiken frisdrankfabrikanten het gas om prik aan hun dranken toe te voegen. Volgens de branchevereniging van Britse frisdrankmakers hadden die bedrijven voor slechts enkele dagen CO2 in voorraad. Vanwege de Brexit is het ook lastig om CO2 uit de Europese Unie te importeren.

Ook in de EU is er minder CO2, doordat kunstmestfabrikant Yara zijn Europese productie met circa 40 procent heeft teruggebracht vanwege de hoge gasprijzen. Nederlandse bedrijven lieten eerder aan het ANP weten daar nog geen problemen van te ondervinden.