Reisbureaus zien de boekingen en offerteaanvragen voor vakanties naar de Verenigde Staten binnenstromen. Dat is 24 uur geleden op gang gekomen, toen bekend werd dat volledig gevaccineerde inwoners van de Europese Unie vanaf november weer welkom zijn in het land. De meeste reizigers lijken pas volgende zomer de reis te ondernemen.

Bij de naar eigen zeggen grootste in de Verenigde Staten gespecialiseerde reisbureaus van Nederland is sinds maandagmiddag het aantal aanvragen flink gestegen. "Bij ons is dat in 24 uur tijd verdubbeld", zegt mede-eigenaar Martin Winkel van Tioga Tours.

Ook Doets Reizen, dat normaal gesproken ongeveer vijftienduizend reizigers per jaar heeft, merkt de invloed van de door het Witte Huis aangekondigde verandering. "Nu kunnen we weer overtuigd reizen organiseren per november."

Dan staan er volgens eigenaar Elske Doets gelijk reizigers klaar om te vertrekken. "Maar daar ga je de oorlog niet mee winnen, de winter is meestal goed voor maar 10 tot 15 procent van de boekingen van het hele jaar." Het helpt volgens Doets wel in het sentiment richting volgende zomer, want "je kunt een land niet goed verkopen als de grenzen gesloten zijn".

Ook bij het kleinere bureau UStravel, met jaarlijks vijf- tot zesduizend klanten, kwamen in de afgelopen dag meer aanvragen binnen. En dan vooral voor de zomer van 2022. "Ongeveer veertig waren dat er. Voor het maatwerk dat wij leveren, is dat best veel", zegt eigenaar Wolfgang Hendrix.

De Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR) ziet de laatste tijd al "ontzettend veel belangstelling" voor verre reizen. "Dat zal ongetwijfeld ook gelden voor de Verenigde Staten. Hartstikke goed dat dat weer kan en ook veilig kan", aldus een woordvoerder.