De koers van cryptomunt bitcoin is gezakt naar het laagste niveau sinds begin augustus. De digitale munteenheid lijkt net als aandelenbeurzen over de hele wereld te reageren op het dreigende faillissement van de Chinese vastgoedreus Evergrande. Die heeft 200 miljard euro aan schulden opgebouwd en er is een grote kans dat die nooit afbetaald worden.

De waarde van de bitcoin is in 24 uur met ruim 8 procent gezakt. Volgens CoinMarketCap stond de bitcoinkoers maandagmiddag op een kleine 37.000 euro. Die website houdt verschillende platforms in de gaten waarop cryptomunten worden verhandeld. Een bitcoin was twee weken geleden op 7 september nog ruim 44.000 euro waard.

De bitcoin beweegt niet altijd mee met de aandelenbeurzen, maar daar lijkt het nu wel op. Dat komt waarschijnlijk doordat de digitale munt wereldwijd steeds meer in financiële markt geïntegreerd wordt.

Evergrande, het op een na grootste vastgoedconcern van China, kampt met een schuldenberg van ruim 200 miljard euro en beleggers vrezen dat een faillissement voor een domino-effect op de Chinese vastgoedmarkt kan zorgen.

Mocht Evergrande zijn schulden niet kunnen afbetalen, dan is dat ook een probleem voor honderden financiële instellingen die bij het concern leningen hebben uitstaan. Daarmee dreigt er een nieuwe schuldencrisis.

Maar er was maandag ook ander nieuws waarop de cryptomarkten mogelijk reageren. Coinbase, het grootste Amerikaanse handelsplatform voor digitale munten, buigt voor de druk van autoriteiten. Het platform heeft besloten af te zien van een product waarmee mensen geld konden verdienen met het uitlenen van tokens.

Coinbase had het product eerder aangekondigd, maar dat kwam het bedrijf op fikse kritiek te staan van de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Die dreigde zelfs met een aanklacht tegen Coinbase als de onderneming haar plannen zou doorzetten.