ALDI test in Londen een supermarkt zonder kassa. In de testsupermarkt winkelen mensen met een speciale app, die ze scannen bij binnenkomst. Vervolgens wordt geregistreerd wie welke producten pakt en wordt het boodschappenbedrag via de app afgeschreven.

Momenteel testen eigen medewerkers van ALDI de technologie, daarna gaat de test verder met klanten. ALDI is overigens niet de eerste die met een supermarkt zonder kassa experimenteert. In maart opende Amazon in Londen de eerste winkel zonder kassa in Europa, onder de naam Amazon Fresh.

ALDI is de op vier na grootste supermarktketen in Groot-Brittannië met ruim 920 winkels. De keten heeft al een dienst waarbij klanten online gekochte producten in de winkel afhalen, het zogenoemde 'click-and-collect'. Die mogelijkheid is er in tweehonderd winkels in het hele land.

De Britse supermarktketen Tesco experimenteert eveneens met een kassaloze supermarkt. De keten laat dit systeem op het hoofdkantoor testen door medewerkers. In de Verenigde Staten heeft Amazon al ruim twintig kassaloze winkels, die daar Amazon Go heten.