Het moet in Nederland verboden worden om contante betalingen van meer dan 3.000 euro te doen. Dat schrijft demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra in een Kamerbrief. Ook wil hij dat het 500 eurobiljet verdwijnt.

Contante betalingen zijn populair bij criminelen, omdat die transacties moeilijk te traceren zijn. Daarbij maken ze vaak gebruik van biljetten van 500 euro. Tegelijkertijd zijn er niet of nauwelijks reguliere consumenten die cashbetalingen van duizenden euro's doen of die gebruikmaken van het 500 eurobiljet.

Daarom zou een verbod voor betalingen van meer dan 3.000 euro een goed middel zijn om het criminelen moeilijker te maken, vindt Hoekstra. Hij schrijft dan ook dat hij momenteel een dergelijk verbod voorbereidt.

Ook zou hij graag zien dat de Europese Unie zo'n verbod invoert. Volgens de minister stuit een maximum van 3.000 euro in de hele EU op te veel weerstand, maar een grens van 5.000 euro is mogelijk wel haalbaar.

Samen met Frankrijk, Italië, Spanje en België heeft de minister aan de EU gevraagd om deze maatregel in te voeren. Daarbij zouden lidstaten de ruimte moeten krijgen om in hun eigen land te kiezen voor een lager maximumbedrag.

Het is volgens Hoekstra van belang dat alle EU-lidstaten hieraan meewerken, omdat criminelen anders uitwijken naar andere landen. Daarnaast wil hij dat de Europese Centrale Bank (ECB) geen biljetten van 500 euro meer uitgeeft.