Het brede onderzoek naar de mondkapjesdeal tussen het Landelijk Consortium Hulpmiddelen en het bedrijf van Sywert van Lienden gaat meer tijd kosten dan van tevoren is ingeschat. Dat heeft demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport woensdag per brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Consultancybureau Deloitte, dat met het onderzoek is belast, blijkt meer tijd nodig te hebben om bij de benodigde data en gegevens te kunnen. Doordat Deloitte pas een inschatting kan maken over de duur van het onderzoek als het de benodigde informatie tot zijn beschikking heeft, verwacht Blokhuis pas in de tweede helft van oktober weer iets te kunnen zeggen over de voortgang van het proces.

Deloitte richt zich bij het onderzoek niet alleen op de overeenkomst tussen de overheid en Van Liendens Stichting Hulptroepen Alliantie enerzijds en Relief Goods Alliance anderzijds, maar ook op de bredere kwestie van de inkoop van mondkapjes en wie daar welke rol in speelde. Daarna wordt gekeken naar alle overeenkomsten rond mondkapjes die het consortium heeft gesloten. Mogelijk worden de uitkomsten van het onderzoek daarom in twee fases opgeleverd, schrijft de staatssecretaris.

Aanvankelijk was het de bedoeling om de eerste resultaten op 1 september bekend te maken. Begin november zou het hele onderzoek afgerond zijn. Dat lijkt niet te worden gehaald.

Commotie rond oprichting van bedrijf

Van Lienden kwam eerder dit jaar in het oog van de storm terecht. Hij beweerde namelijk dat hij de overheid volledig belangeloos voorzag van mondkapjes tijdens de coronacrisis, maar later kwam uit dat hij er toch winst op gemaakt heeft. Later bleek het om zo'n 9 miljoen euro te gaan.

Van Lienden werkte oorspronkelijk via een vereniging zonder winstoogmerk (vzw), maar richtte later naast die vzw een bedrijf op. Volgens hemzelf was de reden daarvoor dat een bedrijf meer risico's kan dragen dan een vzw, bijvoorbeeld als er grote partijen mondkapjes vernietigd moesten worden omdat ze kwalitatief niet in orde waren. De oprichting van dat bedrijf heeft hij echter stilgehouden voor het grote publiek, waardoor hij de indruk wekte dat hij er niets aan verdiende.

Door de ophef zegde Van Lienden zijn CDA-lidmaatschap op. De politiek commentator, activist en lobbyist schreef onder meer mee aan het partijprogramma van het CDA.