Horecaondernemers lijken het niet te zien zitten om coronatoegangsbewijzen te controleren. Verschillende kroegbazen en restauranthouders reageren boos op de vermeende plannen van het demissionaire kabinet om controle van de CoronaCheck-app te verplichten in de sector. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) herkent zich in dat beeld.

De nieuwe coronaplannen worden later op dinsdag aangekondigd. Vanaf 25 september zouden bezoekers van onder meer de horeca een coronatoegangsbewijs moeten laten zien. Dat is een vaccinatiebewijs of bewijs van een negatieve testuitslag. De nachthoreca blijft voorlopig dicht.

"Het is onuitvoerbaar en discriminerend", zegt horeca-eigenaar Laurens Meyer, die zo'n vijftig zaken door heel Nederland heeft. De eigenaar van onder meer De Drie Gezusters in Groningen heeft al te maken met personeelstekorten. "Dan krijg je dit soort onzin er nog bij. Het is ook nog een enorme kostenpost", zegt hij.

"Ze zijn de horeca helemaal om zeep aan het helpen", oordeelt Gilles Harthoorn, eigenaar van Hotel Duinzicht op Schiermonnikoog. "Ik ga zeker niet handhaven. Niet voordat ze iedereen gelijktrekken."

Waarom de coronapas volgens het kabinet geen vaccinatieplicht is
208
Waarom de coronapas volgens het kabinet geen vaccinatieplicht is

'Extra personeelslid kost 250 euro per dag'

"We zijn er klaar mee", zegt John Gulay van sportsbar O'Casey's in Den Haag, die niet van plan is te gaan checken aan de deur. Een personeelslid aan de deur zetten om klanten te controleren, kost hem 250 euro per dag. "Dat zijn weer extra kosten die niet worden gecompenseerd."

Herman Hell, die meer dan tien zaken in de regio Rotterdam heeft, heeft er moeite mee dat de horeca wordt ingezet als politiek drukmiddel. "De horeca wordt nu gebruikt om tot vaccinatie te dwingen", zegt hij. "Iedereen zou altijd bij ons welkom moeten zijn zonder eerst een test te moeten doen." Hell noemt de nieuwe maatregelen van het kabinet een verzwaring, terwijl binnenkort ook de steunmaatregelen worden beëindigd.

"Mijn wil om de check goed uit te voeren, is niet groot als ik er niks voor terugkrijg", zegt Dennis Kaatman, eigenaar van Het Vliegende Paard in Zwolle. Het studentencafé is al anderhalf jaar zo goed als gesloten in de nacht. Volgens Kaatman overwegen horecaondernemers in Zwolle dinsdagnacht uit protest langer open te blijven.