Het Tsjechische automerk SKODA, een dochterbedrijf van Volkswagen, kan dit jaar 100.000 auto's minder bouwen vanwege de wereldwijde tekorten aan computerchips in de auto-industrie. Dat zei SKODA-topman Thomas Schäfer tegen de krant Augsburger Allgemeine.

"Het chiptekort doet enorm veel pijn, want de vraag naar onze auto's is juist heel groot", aldus Schäfer. Vorig jaar bouwde SKODA ongeveer 940.000 auto's.

Schäfer denkt dat de situatie rond het chiptekort de komende weken iets zal ontspannen, nu de productie in Maleisië weer toeneemt. Dat land is een belangrijke toeleverancier van chips aan de auto-industrie. Hij hoopt dat volgend jaar verdere verbetering zal optreden.

Moederconcern Volkswagen heeft al geregeld de productie bij fabrieken moeten onderbreken vanwege de chiptekorten. Ook andere autobouwers als Toyota, General Motors (GM), Daimler en Jaguar Land Rover hebben de productie moeten stilleggen.

Het chiptekort raakt ook de vierwielerproductie in Nederland. Vorige maand startte VDL Nedcar bijvoorbeeld een week later op dan gepland, door het tekort aan aan de halfgeleiders. Ook bij de Scania-fabrieken in Zwolle en Meppel werd de productie stilgelegd door een gebrek aan chips.