LONDEN - VNU bekijkt momenteel of het nog zin heeft het uitgebrachte bod op het Amerikaanse IMS Health (verkoper medische gegevens) in de huidige vorm door te zetten. Het Nederlandse uitgeefconcern overweegt het bod aan te passen, om zo ontevreden aandeelhouders voor zich te winnen.

Dat stelde de Britse zakenkrant Financial Times donderdag. De krant baseert zich op bronnen die aangeven van de besprekingen op de hoogte te zijn. Mocht VNU met een aangepast bod komen, dan zou dat lager uitpakken dan de 7 miljard dollar (5,8 miljard euro) die nu op tafel ligt.

Ingewijden stellen dat, ongeacht welke variant ook gekozen wordt, het voor topman Rob van den Bergh moeilijk wordt zijn positie te handhaven. Aandeelhouders hebben grote moeite met de plannen om IMS Health in te lijven. Ruim 40 procent van hen vindt dat de beoogde aanwinst, bij een aankoopprijs van 7 miljard dollar, te weinig waarde toevoegt aan het Nederlandse concern.

De onrust bij VNU zou een groep investeerders ertoe hebben gebracht opnieuw na te denken over een bod op de uitgever. Volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal heeft een consortium van vier participatiemaatschappijen VNU in maart voor het eerst benaderd. Toen vingen ze bot bij topman Van den Bergh.