HEERLEN/DENHAAG - Het chemieconcern DSM en de staat hebben overeenstemming bereikt over de verkoop van certificaten Energie Beheer Nederland (EBN). DSM ontvangt f 2,74 miljard voor de certificaten. De overdracht aan de staat vindt 28 december plaats.

Dat heeft DSM maandag bekendgemaakt. De staat past het zogenoemde 'gasgebouw' aan in het kader van de verdere liberalisering van de Europese gasmarkt. Onderdeel daarvan is het beëindigen van de financiële belangen van voormalig staatsbedrijf DSM daarin.

"Door de overeenkomst zullen op korte termijn de vermogenspositie en de balansverhoudingen van DSM worden verstrekt", aldus het chemieconcern. Voor DSM vervalt het jaarlijks dividend van EBN ter grootte van ongeveer f 140 miljoen.

Het 'gasgebouw' is een samenwerkingsverband tussen de staat en het bedrijfsleven voor de winning en afzet van gas. Naast EBN zijn de staat en de oliemaatschappijen Shell en ExxonMobil aandeelhouder. Het ministerie van Economische Zaken is nog in onderhandeling met die maatschappijen over de aankoop van hun certificaten.

Als gevolg van de overeenkomst tussen de staat en DSM neemt de staatsschuld toe, waardoor jaarlijks hogere rentelasten ontstaan. Volgens het ministrie komt dat neer op een bedrag van f 135 miljoen tot f 140 miljoen per jaar.