IKEA kampt met leveringsproblemen en daardoor zijn ook in Nederland producten niet of moeilijk verkrijgbaar, zo bevestigt een woordvoerder van het meubelconcern na eerdere berichtgeving van RTL Nieuws. Sommige producten zullen "in ieder geval voor een bepaalde periode" helemaal uit het assortiment verdwijnen. Het is een gevolg van de toegenomen vraag en de wereldwijde logistieke problemen in de scheepvaart.

Het bedrijf zegt tegen RTL Nieuws daarom zelf schepen met eigen containers erop te gaan charteren. Zo is het bedrijf niet meer afhankelijk van anderen. Hoeveel containers IKEA heeft gekocht en nog gaat kopen, en wat voor schepen het chartert, is niet duidelijk.

Toch zijn daarmee niet alle problemen opgelost. Ook de prijzen van grondstoffen zijn wereldwijd erg hoog, en daar heeft ook IKEA mee te maken. De leveringsproblemen en hogere grondstofprijzen zullen er niet toe leiden dat de klant aan de kassa meer gaat betalen, aldus een woordvoerder.

De zegsvrouw van IKEA kon niet zeggen hoeveel producten in Nederland niet of moeilijker leverbaar zijn. Een woordvoerder van IKEA Ierland liet eerder aan persbureau Bloomberg weten dat zo'n 10 procent van de producten helemaal niet beschikbaar zijn.

De vraag naar de producten van het Zweedse bedrijf is sinds het begin van de coronapandemie flink gestegen. Volgens de woordvoerder is tijdens het afgelopen gebroken boekjaar, dat tot eind augustus liep, op jaarbasis tot 10 procent meer verscheept.