Ook chique sportautomerken als Ferrari en Lamborghini moeten binnen vijftien jaar stoppen met het maken van brandstofauto's, stelt de Europese Commissie maandag. De EC wil voor deze kleine fabrikanten voorlopig geen uitzondering maken, zoals Italië graag wil.

Benzine- en dieselauto's moeten als het aan de commissie ligt voor 2035 uit de Europese showrooms verdwijnen. Het is een van de maatregelen die Eurocommissaris Frans Timmermans in juli heeft voorgesteld om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

Autofabrikanten zijn nu al verplicht steeds meer elektrische en steeds minder brandstofauto's te maken. Maar voor merken die jaarlijks minder dan tienduizend exemplaren verkopen, zoals de vermaarde Italiaanse autobouwers, is een uitzondering gemaakt. Daar wil de commissie van af.

Italië is daartegen in het geweer gekomen. Voor fabrikanten van zulke krachtige auto's is het moeilijker en kost het meer tijd om over te schakelen van een verbrandingsmotor op een volledig elektrische aandrijflijn, stelt de regering in Rome.

De EC onderstreept nog maar eens wat zij heeft voorgesteld. "Ik wijs erop dat alle fabrikanten zullen moeten bijdragen aan het terugdringen van de uitstoot", zegt een woordvoerder van de commissie. De EC moet voor haar plannen nog wel de steun winnen van de EU-landen en het Europees Parlement.

Maserati komt volgend jaar met zijn eerste volledig elektrische model, terwijl Ferrari in 2025 de eerste elektrische sportwagen wil onthullen. Lamborghini verwacht een dergelijke wagen pas "in de tweede helft van dit decennium" te presenteren.