Supermarkten PLUS en Coop gaan fuseren, zo maken de bedrijven maandag bekend. Daarmee ontstaat de op twee na grootste supermarktformule van Nederland, alleen Albert Heijn en Jumbo zijn groter. De winkels krijgen op termijn allemaal de merknaam PLUS. Door het samenvoegen van de twee hoofdkantoren verdwijnt er een onbekend aantal banen.

Het fusiebedrijf heeft straks 550 filialen en een gezamenlijke omzet van zo'n 5 miljard euro. Naar verwachting is het samengaan begin 2022 afgerond. De fusie moet zorgen voor een verlaging van de kosten van 50 miljoen euro per jaar. Dat geld gebruikt het fusiebedrijf onder meer voor investeringen in online boodschappen.

Het hoofdkantoor van de nieuwe combinatie, die werk biedt aan meer dan 40.000 mensen, komt in Utrecht, waar nu al het hoofdkantoor van PLUS staat. Het hoofdkantoor van Coop in Velp gaat sluiten.

Daardoor verdwijnen er banen, omdat sprake is van overlap. Een exact aantal konden de twee bedrijven nog niet noemen. Wel is duidelijk dat gedwongen ontslagen niet worden uitgesloten.

Het gaat volgens Duncan Hoy, algemeen directeur van PLUS, ongeveer drie jaar duren om alle Coop-winkels om te bouwen. Hij wordt ook algemeen directeur van het fusiebedrijf. Fred Bosch, nu algemeen directeur van Coop, wordt financieel directeur.

"In deze sterk concurrerende en consoliderende markt biedt schaalvergroting meer slagkracht voor beide ondernemingen", geeft Bosch als verklaring voor de fusie.

Het samengaan van PLUS en Coop moet nog worden goedgekeurd door de toezichthouder en door de ledenraden van de twee coöperaties. Bij beide bedrijven moet twee derde van de leden instemmen.