Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Miljardenschikking om Amerikaanse opioïdencrisis een stap dichterbij

Vier Amerikaanse farmaceutische bedrijven hebben steun van genoeg Amerikaanse staten gekregen om door te gaan met een schikking van 26 miljard dollar (22 miljard euro) vanwege hun rol in de opioïdencrisis in de Verenigde Staten.
Door NU.nl/ANP

Opiaten zijn zware pijnstillers. Talloze Amerikanen zijn verslaafd aan morfineachtige middelen als oxycodon en fentanyl. Sinds 1999 zou overmatig gebruik van de middelen in de VS al honderdduizenden mensen het leven hebben gekost.

Farmaceut Johnson & Johnson en drie medicijnendistributeurs wilden met hun schikkingsvoorstel een einde maken aan claims van een reeks Amerikaanse staten en lagere overheden. Johnson & Johnson, de laatste tijd vooral bekend van het coronavaccin van dochterbedrijf Janssen uit Leiden, zou verspreid over vele jaren 5 miljard dollar uitkeren.

McKesson, Cardinal Health en AmerisourceBergen, die verantwoordelijk zijn voor de levering van de meerderheid van de verslavende medicijnen aan Amerikaanse apotheken, zouden 21 miljard dollar betalen.

42 staten hebben ingestemd met het schikkingsplan, dat nu een nieuwe fase ingaat. Daarin richten de bedrijven zich op de bereidheid van lagere overheden om af te zien van hun rechtszaken in ruil voor geld voor investeringen in politie- en drugsbeleid. De staten die niet hebben ingestemd, vinden het voorgestelde bedrag te laag.


Lees meer over:

Verenigde StatenBuitenland

Aanbevolen artikelen