De horeca heeft in het tweede kwartaal geprofiteerd van de versoepelingen van de coronamaatregelen. Mede daardoor steeg de omzet flink ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toch is de verkoop nog ver verwijderd van het niveau van voor de coronacrisis, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Ten opzichte van 2019 lag de omzet in het tweede kwartaal ruim 35 procent lager. Vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar steeg de omzet met 38 procent. De horeca moest in een deel van het tweede kwartaal van 2020 dicht blijven. In mei van dat jaar mochten restaurants en cafés onder voorwaarden gedeeltelijk open.

Later in 2020 werden weer strengere maatregelen ingevoerd. Die maatregelen werden in de loop van dit jaar weer versoepeld. De horeca mocht vanaf begin juni een stukje verder open en later in de maand weer de reguliere openingstijden hanteren.

Mede daardoor hebben eet- en drinkgelegenheden in het tweede kwartaal 43 procent meer omgezet dan een kwartaal eerder. De omzet van cafés nam met een plus van 156 procent het sterkst toe. Restaurants boekten in het tweede kwartaal 71 procent meer omzet dan een kwartaal eerder. De omzet van fastfoodrestaurants steeg met 15 procent en die van kantines en catering met 8 procent.

Hotels noteerden in het tweede kwartaal ruim 60 procent meer omzet dan in het voorgaande kwartaal. Die van overige aanbieders van overnachtingen, waaronder vakantieparken, nam in het tweede kwartaal met 3 procent toe.