Het demissionaire kabinet trekt naar verwachting nog eens 6 tot 7 miljard euro extra uit om de uitstoot van CO2 te verminderen. Dat melden ingewijden naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf. Daarnaast schrijft RTL Nieuws dat er 400 miljoen euro extra vrijkomt voor criminaliteitsbestrijding. Het kabinet zal die maatregelen eind september aankondigen op Prinsjesdag.

Het klimaatgeld zou vooral worden besteed in de vorm van subsidies, die bijvoorbeeld duurzame energieproductie voor bedrijven stimuleren. Volgens De Telegraaf worden particulieren met het geld ook gestimuleerd om te verduurzamen, bijvoorbeeld door een elektrische auto aan te schaffen of hun huis te isoleren.

Er liggen naar verluidt geen plannen op tafel om nog een extra kolencentrale te sluiten, een optie die de afgelopen periode ook vaak werd genoemd om de uitstoot in Nederland te verminderen.

Het kabinet neemt de klimaatmaatregelen als gevolg van de Urgenda-zaak, waarin de Hoge Raad besloot dat het kabinet meer moet doen tegen klimaatverandering.

Op Prinsjesdag zal geen besluit komen over maatregelen om de stikstofuitstoot verder te verminderen. Dit zal aan een komend kabinet zijn, laten bronnen weten. Wel wordt alvast gekeken naar een voorstel voor de langere termijn om meer stikstofruimte te creëren voor woningbouw. Zo'n voorstel zou ook gebruikt kunnen worden door de formerende partijen.

Analyse 'alarmerend' klimaatrapport: is opwarming nog te stoppen?
171
Analyse 'alarmerend' klimaatrapport: is opwarming nog te stoppen?

Milieugroepen reageren terughoudend op plannen kabinet

In een reactie laat milieugroep Urgenda weten zich af te vragen voor welke periode het geld wordt uitgetrokken. "Als dit geld bestemd is voor één jaar, dan is het een leuk bedrag. Maar niet als het bijvoorbeeld bedoeld is voor de komende tien jaar", aldus een woordvoerder.

Ook is de organisatie benieuwd waarvoor het geld bestemd is. Investeringen in het duurzaam maken van bedrijven is nodig, maar zet volgens Urgenda op korte termijn weinig zoden aan de dijk. "Inzetten op meer zonne-energie, energiebesparingen of het sluiten van een kolencentrale doen dat wel."

Ook milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) vraagt zich af over hoeveel jaar de beloofde miljarden worden verspreid. Daarnaast wijst MOB-voorzitter Johan Vollenbroek erop dat voor de stook van biomassa "circa 10 tot 14 miljard is gealloceerd". Met "de waanzin van houtstook" zou volgens Vollenbroek "primair zo snel mogelijk gestopt moeten worden".

Meer geld voor beveiliging van bedreigde personen

Naast het geld voor klimaatmaatregelen komt er meer budget vrij voor de bestrijding van criminaliteit. Zo krijgen opsporingsorganisaties volgens RTL Nieuws 50 miljoen euro meer en zal er ook meer geld gaan naar de beveiliging van bedreigde personen. De Tweede Kamer had dat gevraagd naar aanleiding van de moord op misdaadjournalist Peter R. de Vries.

Verder wordt er extra geld uitgetrokken voor wijkagenten en krijgt de sociale advocatuur zo'n 150 miljoen euro. Sociale advocaten staan mensen bij die niet de middelen hebben om een dure advocaat te betalen.

Het kabinet trekt volgens verschillende media ook 200 miljoen euro uit om de koopkracht van vooral mensen met een minimumloon, eenverdieners en gezinnen te verhogen. Volgens de NOS is verder sprake van een 'beleidsarme' begroting omdat het kabinet demissionair is.