Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Taxiapp Uber volgende slachtoffer van personeelstekorten in Verenigd Koninkrijk

Taxiapp Uber heeft in het Verenigd Koninkrijk te weinig chauffeurs. Die zijn tijdens het hoogtepunt van de coronapandemie, toen er nauwelijks gebruik kon worden gemaakt van taxi's, overgestapt naar bijvoorbeeld een baan als maaltijd- of pakketbezorger. Ook verliest Uber chauffeurs aan concurrerende taxidiensten zoals Bolt, die minder hoge kosten bij zijn chauffeurs in rekening brengt.
Door NU.nl/ANP

Nu in grote delen van het Verenigd Koninkrijk nauwelijks meer coronabeperkingen gelden, keert de vraag naar taxiritten terug.

Volgens vakbond App Drivers & Couriers Union is tot bijna de helft van de Uber-chauffeurs in de afgelopen achttien maanden overgestapt naar een andere baan. Dat merken gebruikers van Uber-taxi's, want hun wachttijden zijn veel langer. Op sociale media zijn er dan ook de nodige klachten te lezen.

Volgens Uber-chauffeur Amar Ullah uit Glasgow zijn veel van de overgestapte chauffeurs niet van plan terug te keren. Ze zeggen minder tijd kwijt te zijn om hetzelfde salaris te verdienen. Bovendien hebben ze niet te maken met soms vervelende passagiers en hoeven ze geen extra verzekering af te sluiten omdat ze personen vervoeren.

Uber heeft niet alleen in het Verenigd Koninkrijk te maken met tekorten aan chauffeurs. In april maakte het bedrijf al bekend 250 miljoen dollar (zo'n 212 miljoen euro) uit te trekken om Amerikaanse chauffeurs aan zich te binden. Dat wilde Uber doen door bonussen en andere voordelen te geven.

Personeelstekorten steeds vaker voelbaar in VK

De personeelstekorten in het VK zijn in steeds meer sectoren voelbaar en zichtbaar. Waar eerder de vleesverwerkende industrie al de noodklok luidde, was het afgelopen week de beurt aan fastfoodketen McDonald's. In vestigingen van de keten in Engeland, Schotland en Wales zijn geen milkshakes meer te krijgen.

Volgens de BBC zijn er niet genoeg vrachtwagenchauffeurs om de producten af te leveren bij de vestigingen. Dat zou weer komen door de coronacrisis en de Brexit. Door de coronacrisis konden vorig jaar veel rijexamens niet worden afgenomen. Daarnaast zijn als gevolg van de Brexit de voorwaarden veranderd waaronder mensen in het VK mogen werken.

Vervoerders schatten dat er een tekort is van 100.000 chauffeurs. Het Britse ministerie van Economische Zaken heeft transportbedrijven zondag daarom opgeroepen om Britten aan te nemen als chauffeur. Zo moet het tekort in die beroepsgroep opgelost worden. De regering wil niet dat Britse transportbedrijven op chauffeurs uit het buitenland vertrouwen.


Lees meer over:

EnecoTaxibrancheUberBrexit

Aanbevolen artikelen