AMSTERDAM - De kwartaalresultaten van Royal Dutch Shell zullen donderdag naar verwachting hoger uitvallen door de hoge olie- en gasprijzen. De olieprijs lag in vergelijkig met het derde kwartaal vorig jaar gemiddeld 49 procent hoger. Maar door de schade die orkanen aan de Amerikaanse olieproductie hebben toegebracht zal het geen recordwinst worden.

Door Reuters geraadpleegde analisten houden rekening met winsstijging van 16 procent tot 5,12 miljard dollar in vergelijking met het derde kwartaal vorig jaar (4,41 miljard dollar). In het tweede kwartaal verdiende de Nederlands-Britse oliemaatschappij nog 5,17 miljard dollar op basis van actuele kosten (CCS).

De orkanen Katrina en Rita teisterde de afgelopen maanden de olierijke Golf van Mexico en de raffinaderijen aan de Amerikaanse zuidkust. De olie- en gaswinning in deze regio is een van de meest winstgevende activiteiten van de Nederlands-Britse oliemaatschappij. Naar verwachting zal de Amerikaanse olieproductie pas volgend jaar weer volledig hersteld zijn. Analisten van de Rabobank houden rekening met een 6 procent lagere productie als gevolg van de orkanen.

In het derde kwartaal waren Shells raffinaderijen niet alleen doelwit van orkanen. De raffinaderijen in het Zuid-Hollandse Pernis kregen in juli te kampen met een grote stroomstoring. Het raffinageproces werd hierdoor langdurig verstoord. Daartegenover staat dat Shell goed verdiend heeft aan de toegenomen vraag naar raffinagecapaciteit. Dit zorgde in Europa en met name in Azië, waar de vraag naar benzines sterk is opgelopen, voor fors hogere marges op raffinage.