AMSTERDAM - Ook onafhankelijke autobedrijven die geen officiele merkdealer zijn, mogen voortaan gebruik maken van naam en logo van een merk op de gevel, in advertenties en in de showroom. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam woensdag in hoger beroep bepaald. De belangrijkste voorwaarde is dat het merklogo ondergeschikt is aan de eigen bedrijfsnaam.

De uitspraak van het hof is het gevolg van een juridisch conflict tussen Subaru Benelux en Cosis, een samenwerkingsverband van Subaru-specialisten. De twee zijn sinds april 2004 met elkaar in conflict.

De rechters van het hof zijn van mening dat de Cosis-leden op "niet gerechtvaardigde achterstand" gezet worden wanneer zij geen gebruik mogen maken van het merklogo.

Subaru Benelux laat het er niet bij zitten. "Wat ons betreft is de kous hiermee nog niet af. We richten ons nu op de bodemprocedure", aldus een woordvoerder. Volgens hem loopt er een bodemprocedure waarin de uitspraak van het hof wordt meegenomen. "De uitspraak is in strijd met eerdere vonnissen betreffende Subaru en andere merken.