DÜSSELDORF - Bij een Duitse vestiging van de staal- en aluminiumproducent Corus zijn ruim vijfhonderd banen gered.

Een nieuw stroomcontract met E.on voorkomt de sluiting van de aluminiumfabriek in Voerde, waar Corus ruim eenderde van zijn aluminium produceert. Dat heeft het Brits-Nederlandse concern woensdag bekendgemaakt.

"Halverwege het jaar zeiden we dat het voortbestaan van de fabriek in Voerde ernstig in gevaar was. Nu hebben we een oplossing gevonden die de productie daar weer concurrerend maakt en die het voortbestaan in de voorzienbare toekomst waarborgt", aldus Gerhard Buddenbaum, hoofd van de aluminiumactiviteiten van Corus.

Buddenbaum deed zijn uitspraken in Düsseldorf, waar de Duitse aluminiumbranche woensdag bijeenkwam voor een jaarlijkse persbijeenkomst. Corus heeft twee aluminiumsmelterijen, een in Delfzijl met vijfhonderd werknemers en die in Voerde. Het concern maakt jaarlijks ruim 300.000 ton aluminium en is daarmee de op vier na grootste producent ter wereld.

Volgens Buddenbaum is de Duitse energieprijs sinds 2001 verdubbeld en bestaat 40 procent van de totale kosten van de aluminiumsector in het land uit stroomkosten. De hoge elektriciteitsrekeningen zorgden dit jaar al voor de sluiting van twee aluminiumfabrieken in Duitsland, door sectorgenoten Norsk Hydro en HAW.

Corus' contracten voor energielevering aan de aluminiumfabrieken in Nederland lopen binnenkort af, weet Buddenbaum. Volgens de bestuurder is de situatie in Nederland vergelijkbaar met die in Duitsland, maar Corus praat met de overheid om een oplossing te vinden.

Het winstgevende Corus Aluminium staat al geruime tijd in de etalage, maar een koper is nog altijd niet gevonden. In 2003 ketste de verkoop aan het Franse Pechiney af, mede door oppositie van de ondernemingsraad van Corus Nederland.