
Meer Nederlandse auto's in hartje zomer de weg op met winterbanden
BOVAG zag relatief iets meer personenauto's op winterbanden dan vorig jaar. Waar de brancheorganisatie vorig jaar bij 5,3 procent van de voertuigen winterbanden herkende, ligt dat percentage dit jaar op 5,4 procent. Een mogelijke reden daarvoor is de coronapandemie, waardoor Nederlanders minder de weg op gingen en de noodzaak voor een bandenwisseling afnam.
Daarnaast zijn er simpelweg meer personenauto's in Nederland dan vorig jaar: het totale wagenpark nam in een jaar tijd toe met 135.000 naar een kleine 9,1 miljoen personenauto's.
Door de combinatie van het grotere aandeel personenauto's met winderbanden en het feit dat Nederland meer auto's telde, nam het aantal winterbandgebruikers toe van 475.000 in 2020 naar 491.000 deze zomer. Een stijging van zestienduizend personenauto's.
Hoewel de naam van de winterband duidelijk maakt dat zij niet voor de zomer bedoeld is, is het niet verboden. Afgeraden wordt het wel: winterbanden zijn van zachter rubber gemaakt, waardoor de weglegging verslechtert bij hogere temperaturen. Dit leidt tot een langere remweg en een hogere rolweerstand, waardoor de banden op hun beurt weer sneller slijten. En juist in de winter is het belangrijk dat die winterbanden nog voldoende profiel hebben.
