Discotheken en nachtclubs zijn boos dat ze van het kabinet de komende maanden nog dicht moeten blijven. Pas op zijn vroegst op 1 november mogen de zaken weer open. Horecavereniging KHN spant daarom namens de uitgaansgelegenheden een kort geding aan. Dat meldt de vereniging vrijdag als reactie op het kabinetsplan.

"We zijn furieus over het besluit van het kabinet", zegt Robèr Willemsen van KHN. "Het past binnen het zwalkende beleid van dit kabinet. De clubs moeten nu dicht blijven, zonder dat er een feitelijke onderbouwing is."

Willemsen snapt niet dat bijvoorbeeld voetbalstadions binnenkort wel vol mogen zitten, maar dat clubs gesloten blijven. "We zijn hier echt boos over en gaan daarom zeker naar de rechter. We willen dat de clubs zo snel mogelijk weer open kunnen."

Disco's en andere nachthoreca moesten bij de uitbraak van de pandemie in het voorjaar van 2020 de deuren meteen sluiten. Pas ruim een jaar later, op 26 juni, mochten ze weer open. In de dagen erna liep het aantal coronabesmettingen snel weer op en vanaf 10 juli moesten de clubs en disco's weer dicht. Dat blijft dus voorlopig zo, tot grote woede van KHN.

Daarnaast overweegt de vereniging om nóg een zaak te starten. Daarbij gaat het om de verplichting om in andere horecazaken, zoals kroegen en restaurants, 1,5 meter afstand te houden. KHN bekijkt welke mogelijkheden er zijn om dit juridisch aan te vechten.

Rutte richt zich tot ondernemers: 'Voorlopig met één hand op de rug gebonden'
77
Rutte richt zich tot ondernemers: 'Voorlopig met één hand op de rug gebonden'