Alle verse kip in de Nederlandse supermarkten zal uiterlijk eind 2023 ten minste 1 Beter Leven-ster dragen. Ook de laatste supermarktketen heeft toegezegd geen plofkip meer te verkopen, meldt dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier, doelend op de keten Boni.

Kippen met 1 Beter Leven-ster zijn van een gezonder ras, dat langzamer en in een gezonder tempo groeit. Ze krijgen daglicht in de stal, meer ruimte en een overdekte uitloop naar buiten. Het Beter Leven-keurmerk is een keurmerk van de Dierenbescherming.

Supermarktketen Boni heeft met de toezegging volgens Wakker Dier nu het voorbeeld gevolgd van Albert Heijn, Lidl, Jumbo, Plus, ALDI, Picnic, Coop, Dirk, Vomar, MCD, Boon's Markt, DekaMarkt, SPAR en Hoogvliet. "Wij weten nu dat onze leverancier daadwerkelijk kan gaan leveren volgens het 1 sterkeurmerk. Wij hechten zeer aan het doen wat we zeggen richting onze klanten en hebben op die bevestiging gewacht", licht Boni-directeur Frank Klören toe.

Wakker Dier is zeer content dat het laatste schaap over de dam is. "Eerder schrapten supermarkten de plofkip, maar ze legden er een 'flopkip' voor in de plaats. Een kip die het weliswaar ietsje beter heeft, maar nog altijd geen ster verdient. Deze kip ligt nu nog in de supermarkten, maar daar komt dus een einde aan ", aldus Wakker Dier, dat vol lof is over de winkels. De organisatie strijdt al negen jaar voor een minder droef kippenbestaan.

De Boni-baas ziet echter meerdere kanten: "Het 1 sterlabel ziet voornamelijk toe op dierenwelzijn. Twee weken langer leven van de kip, hoe goed ook, betekent ook extra gebruik van water, extra CO2-uitstoot, extra mestproductie, extra gebruik van ruimte, meer stallen, en daar waar mogelijk nog geen stalruimte beschikbaar is zelfs extra foodmiles." Met foodmiles wordt de afstand die voedsel aflegt vanaf de productie tot aan de consument bedoeld.

De kip in het vriesvak is niet voorzien van een keurmerk, waardoor je mogelijk hier ook na 2023 nog plofkippen kunt aantreffen. Volgens Wakkerdier valt de hoeveelheid diepgevroren kip die door supermarkten verkocht wordt in het niet bij de aantallen verse stukjes kippenvlees. Bovendien gaat het in het vriesvak in veel gevallen om 'flopkippen', laat een woordvoerder aan NU.nl weten. Wakker Dier hoopt en verwacht dat klanten de diepvrieskip in toenemende mate links zullen laten liggen, omdat deze niet voorzien is van een Beter Leven-ster.