Na vrijwel een maand niet bewogen te hebben is de prijs voor 1 liter benzine op een nieuwe recordhoogte aanbeland. De gemiddelde landelijke adviesprijs voor 1 liter Euro95 staat maandag op 1,965 euro, blijkt uit gegevens van UnitedConsumers.

Sinds het laatste record van 6 juli dit jaar, is er nu een halve cent per liter bij gekomen. "Het is opmerkelijker dat de prijs al zo lang, zo hoog staat", zegt directeur Paul van Selms van UnitedConsumers. "Want er is nog veel onzekerheid in de wereld omdat het coronavirus maar niet onder controle lijkt."

De olieprijs staat daardoor juist onder druk.

Medio juli bereikten de olieproducerende landen een akkoord over een hoge productie, om vraag en aanbod meer met elkaar in lijn te brengen. Daarvoor liepen zowel de olieprijzen als de daaraan gekoppelde brandstofprijzen rap op omdat het aanbod achterbleef bij de vraag. Sinds deze maand wordt meer olie opgepompt.

Maar dat effect is vooralsnog duidelijk niet terug te zien aan de pomp. Van Selms denkt niet dat de benzineprijs nu doordendert naar de 2 euro per liter, een prijs die een jaar geleden nog ondenkbaar leek. "Op de korte termijn zie ik dat niet gebeuren, want dan was de stijging wel sneller gegaan."

Op 5 mei van dit jaar brak de benzineprijs het oude record dat dateerde uit 2012. 1 liter kostte toen 1,897 euro. Ten opzichte van dat record, is er nu alweer bijna 7 cent bij gekomen.