BRUSSEL - De verkoop van bestel- en vrachtwagens is in Nederland in de eerste negen maanden van dit jaar aanzienlijk gedaald. Van januari tot en met september daalde de inschrijving van nieuwe bestelwagens tot 3,5 ton met 18,8 procent tot 56.660, in vergelijking met dezelfde periode van het vorig jaar.

Uit woensdagochtend gepubliceerde cijfers van de Europese organisatie van autoproducenten ACEA blijkt dat Nederland daarmee de sterkste daler is van alle EU-lidstaten. In de maand september stortte de Nederlandse markt voor bestelwagens helemaal in met een verkoopdaling van 49,8 procent.

De verkoop van zware trucks boven de zestien ton laadvermogen daalde in dezelfde periode met 1,6 procent. Nederland was daarmee het enige Europese land dat een daling kende op deze markt. In september was er sprake van een achteruitgang van 4,5 procent.

De verkoop van middelzware vrachtwagens tussen 3,5 en zestien ton ging er in de eerste negen maanden van dit jaar met 2,1 procent op achteruit. Met een achteruitgang van 19,3 procent kende alleen Griekenland een sterkere daling op deze markt. De Nederlandse markt in deze sector daalde in september met 5,7 procent.

De markt voor bussen trok in Nederland daarentegen weer sterk aan. Met een stijging van 18,2 procent tegenover de periode januari tot en met september 2004 was de Nederlandse busmarkt juist de sterkst groeiende van heel Europa. In september werden echter veertig nieuwe bussen ingeschreven. Dat is even veel als in de maand september van het vorig jaar. De afzet van nieuwe bestel- en vrachtwagens steeg vooral sterk in de Scandinavische landen, Ierland en Luxemburg.