AMSTERDAM - Stroomleverancier Nuon gaat ervan uit dat een gemiddeld huishouden het komend jaar 135 euro meer moet betalen voor zijn energie. Het bedrijf heeft woensdag zijn voorlopige tarieven voor 2006 bekendgemaakt.

De stijging is volgens een woordvoerster het directe gevolg van de dure olie. Nuon rekent de hogere olieprijs door in zijn gas- en elektriciteitsprijzen. Volgens Nuon komt de energienota voor een gemiddeld huishouden uit op 2047 euro. Dit jaar bedraagt de aanslag 1892 euro. De rekening is opgebouwd uit kosten voor levering, netbeheer, belasting en BTW. Nuon gaat uit van een gemiddeld verbruik van 3500 kilowattuur (kWh) elektriciteit en 1820 kubieke meter gas.

Vanaf januari 2006 betaalt een klant bij Nuon met een gemiddeld energieverbruik op jaarbasis 1006 euro voor de levering van energie. Dat bestaat uit 719 euro voor gas en 287 euro voor elektriciteit. Over de energiebelasting en de kosten voor netbeheer kon het bedrijf niets zeggen, omdat de overheid en Tennet die tarieven vaststellen. Essent presenteert over enkele weken zijn tarieven voor volgend jaar. Een woordvoerder van het bedrijf verwacht echter niet dat die sterk zullen afwijken van die van Nuon.

Volgens de woordvoerster zou stroom nog duurder zijn geworden als niet was overgegaan tot liberalisering van de energiemarkt. Nu zijn er meerdere aanbieders en wordt er scherper geprijsd. "De concurrentie werkt." Nuon heeft ruim twee miljoen klanten en is na Essent de grootste energieonderneming van Nederland.

Om zijn klanten bewuster van de energiekosten te maken begint Nuon met een voorlichtingscampagne. Zo kost het in de standby-stand zetten van televisies of opladers voor mobiele telefoons jaarlijks zo'n 40 euro. Onderzoek wijst volgens Nuon uit dat klanten gemiddeld 20 procent op hun energierekening kunnen besparen.

PvdA en CDA

Oppositiepartij PvdA wil dat het kabinet nog voor het weekeinde duidelijk maakt hoe het de hogere energiekosten voor consumenten gaat compenseren. Premier Balkenende heeft compensatie toegezegd als blijkt dat de verwachte koopkrachtverbetering in 2006 'verdampt'. Het kabinet wil echter de situatie pas in december bekijken.

CDA-fractievoorzitter Verhagen, samen met de PvdA initiatiefnemer van de energiecompensatie, wil woensdag in het mondelinge vragenuur al van het kabinet horen wat de energieprijzen voor de koopkracht van burgers betekenen.

De PvdA wil snel duidelijkheid om compensatie nog via het Belastingplan voor volgend jaar mogelijk te maken. De Tweede Kamer bespreekt de belastingmaatregelen over ruim een week. Als compensatie denken CDA en PvdA aan een hogere heffingskorting in de energiebelasting.