AMSTERDAM - Werknemers die jaarlijks minder dan 500 privé-kilometers rijden in een leaseauto of busje van de zaak, hoeven vanaf januari geen fiscale bijtelling meer via hun salaris af te dragen. Dat schrijft De Telegraaf woensdag. Deze financiële tegemoetkoming staat in een voorstel dat staatssecretaris van Financiën Joop Wijn (CDA) vrijdag aan de ministerraad voorlegt.

De fiscale bijtelling voor een auto van de zaak bedraagt 22 procent van de waarde van de auto en wordt vanaf januari direct door de werkgever op het nettoloon ingehouden. In de huidige regeling verloopt de fiscale verrekening via de inkomstenbelasting en moet de bijtelling bij de jaarlijkse aangifte worden betaald.

Met een formulier van de belastingdienst dat door de fiscus moet worden goedgekeurd. Met die goedkeuring kan de werknemer aan zijn baas kenbaar maken dat deze geen bedrag voor de bedrijfsauto op het salaris hoeft in te houden. De werknemer moet het hele jaar een rittenadministratie bijhouden om te laten zien dat hij daadwerkelijk niet meer dan 500 kilometer privé rijdt.

Met het plan komt Wijn tegemoet aan een voorstel van VVD-Kamerlid Ineke Dezentjé Hamming, dat wordt gesteund door een meerderheid in de Tweede Kamer.