De 72-jarige Franse Bernard Arnault, topman van Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH), heeft Amazon-oprichter Jeff Bezos van de troon gestoten als rijkste persoon ter wereld. Dat blijkt uit de Forbes-miljardairsindex, de graadmeter voor wie de rijkste is.

Arnault staat aan het roer van het concern van de luxemerken, zoals de tassen van Louis Vuitton, de bubbels van Moët en de cognac van Hennessy. Ook juweliersketen Tiffany's maakt tegenwoordig deel uit van het concern.

Het is niet dankzij de luxemerken dat Arnault Bezos voorbij is, dat heeft juist te maken met een lagere waardering van beleggers voor Amazon. De waarde van de webwinkel waar van alles te koop is kelderde vrijdag dusdanig op de Amerikaanse beurs, dat de 57-jarige Bezos een deel van zijn vermogen in rook zag opgaan.

Tesla's Elon Musk (50) staat op de derde plek van de rijkste mensen op aarde, Microsoft-oprichter Bill Gates (65) op vier en Mark Zuckerberg (37) van Facebook op vijf. Het zijn vooral Amerikanen die de lijst domineren, met hier en daar een European zoals Fransman Arnault.

Het vermogen van Arnault staat nu op 194,2 miljard dollar (163,3 miljard euro). Dat van Bezos staat daar een schamele 1,8 miljard dollar onder op 192,4 miljard dollar.